Boek
Nederlands

Wáág het niet!

Mirjam Oldenhave (auteur), Marja Meijer (illustrator)
+1
Wáág het niet!
×
Wáág het niet! Wáág het niet!

Wáág het niet!

Mirjam Oldenhave (auteur), Marja Meijer (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Jordi en zijn vriend Bart leren Madoe kennen. Madoe wordt net als Jordi vaak gepest. Ze vinden een apparaat uit, waarmee ze wraak gaan nemen op hun pesters. AVI-M5. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Pesten, Uitvindingen
Leesniveau
AVI 5, AVI M5
Titel
Wáág het niet!
Auteur
Mirjam Oldenhave
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
74 p. : ill.
ISBN
9789048700455

Besprekingen

Wáág het niet! verschijnt in de 'Doorlezers'-reeks, en is een vervolg op Held redt hond (Zwijsen, 2008). Deze reeks wil lange verhalen in twee delen aanbieden, zodat beginnende lezers uiteindelijk toch een dik boek gelezen hebben. In de reeks zitten nog andere delen met dezelfde personages, zodat je automatisch nieuwsgierig wordt naar hun avonturen in de andere boeken. Leesplezier is dan ook de belangrijkste doelstelling van deze reeks.
Wáág het niet! is geschreven op niveau AVI5-M5, en bevat veel dialogen en korte zinnen. De 75 pagina's zijn verdeeld in 14 korte hoofdstukken, en geregeld wordt de inhoud van enkele hoofdstukken samengevat in een soort stripverhaal met prenten en tekstballonnetjes ? een erg originele manier om moeilijke lezers bij het verhaal te houden. Het verhaal is levendig en spannend en gaat over een herkenbare problematiek: Jordi wordt voortdurend gepest door Danny en is doodsbang voor hem. Jordi is echter ook bevriend met Bart, en die hee…Lees verder
Als Jordi en zijn vriend Bart bij de nieuwe vriend van Barts moeder op bezoek zijn, komen ze in contact met Madoe. Madoe wordt gepest door Palma, en Jordi wordt gepest door Danny. Jordi, Bart en Madoe vinden samen een ‘spoem’ uit: een apparaat met een trekker, die als je eraan trekt, rode verf spuit! Samen gaan ze degenen die hen pesten met de spoem op hun nummer zetten! Het verhaal wordt verteld in korte zinnen, zelden regeloverstijgend, AVI-M5. Ondanks dat lukt het de auteur met groot gemak om personen en gebeurtenissen tot leven te brengen. Deze handzame uitgave is verdeeld in korte hoofdstukken; ieder hoofdstuk heeft een prent in zwart-wit (zwarte lijnen, ingekleurd met ecoline). Op drie plekken in het boek wordt het verhaal in stripvorm kort samengevat. Dit ‘doorleesboek’ van de serie 'Helden' is gekoppeld aan een ander boek uit deze serie 'Dat doe je niet'*, waardoor meer willen weten en dus verder moeten lezen, een vanzelfsprekendheid is. Mooi uitgegeven deeltje, met colofon en…Lees verder

Waag het niet!

Bart zijn mama is verliefd op Gilbert. Gilbert is heel rijk en sympathiek. Bart mag zijn vriend Jordi steeds meebrengen naar Gilberts huis, want Jordi heeft Koezie, Gilberts hondje, gered uit het kanaal. Madou woont in het tuinhuis van Gilbert. Zij zorgt voor de tuin en doet klusjes. Eigenlijk is ze uitvindster van allerlei apparaten die het werk verlichten. Jordi heeft een idee. Hij wordt steeds gepest door Danny. Misschien kan Madou een antipestmachine maken? Een Doorlezers-boek dat samen met 'Dat doe je niet!' een paar vormt. Dat zie je aan de covers die bij elkaar passen. De twee boeken spelen zich op dezelfde plaats af met dezelfde twee personages. In elk boek vertelt één van die twee zijn eigen verhaal. De verhalen hebben dezelfde rode draad, maar zijn toch anders. Het zijn wat langere verhalen voor jonge lezers over onderwerpen die hen erg aanspreken.


Over Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave (Hengelo (OV), 20 augustus 1960) is een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken en vanaf 2017 schrijft zij ook voor volwassenen.

Loopbaan

Na haar schooltijd in Nijmegen, waar ze een opleiding tot dramatherapeut volgde, gaf ze tien jaar lang toneellessen op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ook speelde ze in het toneelgezelschap Magnolia, dat door het land trok en voorstellingen gaf aan volwassenen. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam waar ze een cursus Schrijven voor Kinderen bij Scriptplus volgde. Na vier jaar kwam haar eerste boek uit: Mama!

Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Alle kinderen die bij Mirjam wonen of gewoond hebben, komen wel ergens terug in een van haar boeken.

Oldenhave kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna Lisa, Mees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhuizenLees verder op Wikipedia

Suggesties