Boek
Nederlands

Briljant!

Mirjam Oldenhave (auteur)
+1
Briljant!
×
Briljant! Briljant!

Briljant!

Mirjam Oldenhave (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Bij de zakenman Luitink is ingebroken. Rechercheur Johnnie Bokma gaat op onderzoek uit. Als Bo (12) op het hondje van de rechercheur moet passen, wordt hij betrokken in het avontuur. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI 8
Titel
Briljant!
Auteur
Mirjam Oldenhave
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2009
140 p.
ISBN
9789021666723

Besprekingen

Wanneer er ingebroken wordt in het huis van de steenrijke zakenman Luitink, moet rechercheur Bokma de inbraak oplossen. Geen gemakkelijke klus, zo blijkt. Hij krijgt hulp van Bo, een elfjarig jongetje dat zich overal mee bemoeit. Gelukkig is Bo een fantastische oppas voor honden. Dat kan Bokma goed gebruiken, nu hij ook nog eens met een piepklein hondje opgescheept zit. Wanneer een bleke jongen en zijn uitvinding op het toneel verschijnen, is het mysterie pas echt compleet.
Met Briljant leverde Mirjam Oldenhave een vlot, humoristisch getint detectiveverhaal af met spannende elementen. De taal is eenvoudig en elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een zwarte politiepet (als het over Bokma gaat) of door een rood petje (als Bo aan de beurt is). Een pluspunt, want zo wordt de verhaallijn voor kinderen veel duidelijker. Jammer genoeg worden de positieve elementen van het boek overschaduwd door flink wat minpunten. Eerst is er de slechte redactie van het boek. Dit zorgt voor veel f…Lees verder
Bij de zakenman Luitink is ingebroken. Rechercheur Bokma – voortdurend jolig aangeduid als Johnnie – gaat op onderzoek uit. Als de 12-jarige Bo op het hondje moet passen dat de rechercheur bij zich heeft, wordt hij betrokken in dit avontuur. Een zaak die op een eenvoudige inbraak lijkt, maar is het wel zo simpel? Eerste deel uit de serie 'Bokma & Bo'. Goed geschreven detective in eenvoudige bewoordingen, waarbij de nadruk ligt op de ontmaskering van de hoofdverdachte. Geen illustraties, wel petten in de kleuren zwart en rood aan het begin van de hoofdstukken, die aangeven vanuit welk perspectief - Bo of de rechercheur - het geschreven is. De blocnotenotities (ook als zodanig typografisch herkenbaar) zijn handige geheugensteuntjes om de stand van zaken te resumeren. De melige humor en de verhaallijn over puppy Bep zorgen voor vaart en afwisseling. De 25 relatief korte hoofdstukjes nodigen uit om voor te lezen. Op het voorplat twee silhouetten van Bokma en Bo en het onvermijdelijke hond…Lees verder

Over Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave (Hengelo (OV), 20 augustus 1960) is een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken en vanaf 2017 schrijft zij ook voor volwassenen.

Loopbaan

Na haar schooltijd in Nijmegen, waar ze een opleiding tot dramatherapeut volgde, gaf ze tien jaar lang toneellessen op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ook speelde ze in het toneelgezelschap Magnolia, dat door het land trok en voorstellingen gaf aan volwassenen. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam waar ze een cursus Schrijven voor Kinderen bij Scriptplus volgde. Na vier jaar kwam haar eerste boek uit: Mama!

Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Alle kinderen die bij Mirjam wonen of gewoond hebben, komen wel ergens terug in een van haar boeken.

Oldenhave kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna Lisa, Mees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhuizenLees verder op Wikipedia