Boek
Nederlands

Het water vangen

Lies Gallez (auteur)
+1
Het water vangen
×
Het water vangen Het water vangen

Het water vangen

Genre:
Korte verhalen.
Titel
Het water vangen
Auteur
Lies Gallez
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2021
326 p.
ISBN
9789021425443 (paperback)

Besprekingen

Zwanger van een dolfijn

Nog voor haar eerste boek verscheen, werd Lies Gallez al geprezen. Nu is er Het water vangen, waarin ze een intrigerend web creëert van beelden en associaties, in verhalen die lichtvoetig en toch diepgravend zijn.

De verhalen van de Vlaamse Lies Gallez (1990) zijn al meermaals bekroond - met de A.L. Snijders-publieksprijs, de Hendrik Prijs-prijs, de Totaalprijs. NRC riep haar onlangs uit tot dé rijzende ster in de literatuur. En toen moest haar eerste boek nog verschijnen.

Het lijkt geen makkelijk genre om in te debuteren. Althans, niet in Nederland en Vlaanderen; 'commerciële zelfmoord' schreven Annelies Verbeke en Mohammed Benzakour vorig jaar in een vurig pleidooi voor het korte verhaal in de Volkskrant. Maar er is hoop: anders dan in 2020 is de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel dit jaar wél uitgereikt (aan Mensje van Keulen), en iets doet me vermoeden dat ook de volgende jury genoeg te kiezen zal hebben.

Het water vangen van Lies Gallez is alvast het overwegen waard. Haar verhalen zijn lichtvoetig en toch diepgravend, met een prettige dosis absurdisme. De stijl is springerig, maar zorgvuldig gepolijst. Uit de hele bundel spreekt een grot…Lees verder

De Vlaamse Lies Gallez (1990) heeft al veel verhalen geschreven en won tal van prijzen voor haar werk. In 2021 werd ze door NRC uitgeroepen tot Rijzende ster Literatuur 2021, nog voor haar werk bij een Nederlandse uitgeverij verschenen was. Deze verhalenbundel, haar debuut in Nederland, is onderverdeeld in vijf delen: 0, Zinken, Drijven, Zwemmen en Iets en elk deel bevat 2 of 3 verhalen. Zelf vindt ze dat de bundel 12,5 verhalen bevat omdat de epiloog niet mee is geteld. De verhalen zijn geclusterd in thematische samenhang, maar je kunt ze ook los van elkaar lezen. Wel loopt het element water er als een rode draad doorheen, zoals ook al uit de titel blijkt. De mensen in haar verhalen proberen ergens bij te horen, wat telkens weer op een mislukking uitloopt. De stijl past bij de, soms absurdistische onderwerpen: door associaties en haar bijzondere taalgebruik weet ze de lezer mee te nemen van een onderwerp als 'tenen' naar genderkwesties, en van vluchtelingenproblematiek naar 'kippen'…Lees verder