Dvd
Hongaars

Sunset

László Nemes (regisseur), Juli Jakab (acteur), Susanne Wuest (acteur)

Sunset

László Nemes (regisseur), Juli Jakab (acteur), Susanne Wuest (acteur)
Genre:
Als de jonge Írisz Leiter in Boedapest anno 1913 solliciteert naar een baan in de winkel van haar overleden ouders wordt ze afgewezen. Ze ontdekt dat ze een broer heeft die ze niet kent en gaat naar hem op zoek.
Titel
Sunset / een film van László Nemes
Regisseur
László Nemes
Acteur
Juli Jakab Susanne Wuest Vlad Ivanov
Taal
Hongaars
Uitgever
Cinéart, [2019]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
136 min.
Aantekening
Hongaars gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5051083149518
mooov

Besprekingen

Historisch drama, de tweede speelfilm van de Hongaarse regisseur László Nemes (Son of Saul, 2015). Boedapest 1913, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk nadert zijn einde en ondanks de schone schijn van de belle epoque is er sprake van chaos en constante dreiging. De jonge Joodse Írisz Leiter (Juli Jakab) komt terug uit Wenen om in de hoedenzaak van haar overleden ouders te werken. Ze gaat op zoek naar haar mysterieuze broer: aan welke kant staat hij? Joost Broeren Huitinga (Filmkrant 26-2-’19): ‘waar die plot overzichtelijk is, blijft het waarom van dingen constant net buiten bereik (…). Het maakt Sunset een moedwillig frustrerende ervaring – een frustratie die, als je ervoor open kunt staan, ook enerverend en urgent is. Want natuurlijk rijmt dat allemaal pijnlijk hard met het heden: een uit elkaar vallend Europees Rijk.’ Floortje Smit (Volkskrant 13-3-’19): ‘Nemes’ giftige combinatie van schoonheid en onheil, die steeds tussen de vingers door gl…Lees verder

Over László Nemes

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Lenke Szilágyi

László Nemes (Boedapest, 18 februari 1977) is een Hongaars filmregisseur en scenarioschrijver.

Biografie

László Nemes werd in 1977 geboren in Boedapest maar groeide op in Parijs. Zijn vader András Jeles is ook filmregisseur en scenarioschrijver. Na zijn studies geschiedenis, internationale relaties en scenarioschrijven, startte Nemes als regieassistent in Frankrijk en Hongarije voor korte en langspeelfilms. Hij werkte twee jaar als assistent van Béla Tarr alvorens in 2007 zijn eerste korte film Türelum te schrijven en te regisseren. In 2015 regisseerde en schreef hij het scenario voor zijn eerste langspeelfilm Saul fia die geselecteerd werd voor de competitie van het Filmfestival van Cannes en genomineerd werd voor de Caméra d'or.

Filmografie