Lettertype dyslexie
Nederlands

Jij bent je brein : alles wat je wilt weten over je hersenen

Dick Swaab (auteur), Jan Paul Schutten (auteur)

Jij bent je brein : alles wat je wilt weten over je hersenen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Hoe zitten onze hersenen in elkaar? Welke verschillen zijn er tussen het brein van een jongen en dat van een meisje? Is er een verband tussen je brein en verslaving, geaardheid, religiositeit etc.? Deze en vele andere vragen komen in dit boek aan bod.
Onderwerp
Hersenen
Titel
Jij bent je brein : alles wat je wilt weten over je hersenen
Auteur
Dick Swaab Jan Paul Schutten
Taal
Nederlands
Editie
1 - 2
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2013
223 p. : ill.
Aantekening
Bewerking voor jonge lezers van: Wij zijn ons brein
ISBN
9789045023625 (paperback)

Besprekingen

Enkele jaren na zijn veelbesproken boek Wij zijn ons brein ging hersenonderzoeker Dick Swaab samen met Jan Paul Schutten de uitdaging aan om zijn bestseller toegankelijk te maken voor een jonger publiek. De samenwerking resulteerde in een heel apart boek dat, of het je nu kan overtuigen of niet, de aandacht trekt.
Het boek is opgevat als een fictieve e-mailconversatie tussen Swaab en de tweeling Ionica en Jelle Huygens, die informatie willen voor hun spreekbeurt over het brein. Binnen dit humoristische kader worden we door veertien hoofdstukken geleid. Door het vraag- en antwoordformat gaat het steeds om overzichtelijke, vrij korte stukken tekst, die bovendien regelmatig afgewisseld worden met een cartoon.
Met zijn 217 bladzijden telt deze versie minder dan de helft van het oorspronkelijke boek. Een aantal hoofdstukken zijn weggelaten, van experimenten worden enkel de belangrijkste resultaten verwoord en Swaabs filosofische beschouwingen worden lang niet zo uitgebreid wee…Lees verder
Jelle en Ionica willen een spreekbeurt houden over het menselijk brein en vragen hersenonderzoeker Dick Swaab per e-mail om informatie. Er volgt een ongedwongen, boeiend mailcontact over de slimste computer die er bestaat, je brein. Uit de complexe materie over dit veelomvattende onderwerp schetsen de auteurs speciaal voor jonge lezers een boeiend en overzichtelijk beeld van de functie en werking van verschillende delen van onze hersenen. Zo wordt er antwoord gegeven op vragen als: Hoe werkt het geheugen? Is er een manier om sneller te leren? Zijn jongens slimmer dan meisjes? Waarom wil je wat je wilt? Enkele van de vele thema’s die aan de orde komen zijn: verschillen tussen jongens- en meisjesgedrag, het gelovige brein, bijnadoodervaringen, het puberbrein, verslavingen en vrije wil. De tekst is gedrukt in lettertype Read Regular, speciaal ontworpen voor mensen met dyslexie. Met veel, ook grappige, zwart-wittekeningen, -doorsneden en -foto’s waaronder enkele tekeningen van Peter van …Lees verder

Over Dick Swaab

Dick 'Ferdinand' Swaab (Amsterdam, 17 december 1944) is een Nederlandse arts en neurobioloog, die bekendheid geniet als hersenonderzoeker. Hij is emeritus hoogleraar in de neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en was tot 2005 directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Swaab leidt een onderzoeksgroep aan het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam en is hoogleraar aan de Zhejiang Universiteit in Hangzhou, Volksrepubliek China.

Levensloop

Vader Leo Swaab was gynaecoloog en van Joodse afkomst. Hij was getrouwd met een protestantse vrouw. Tijdens de oorlog zat hij ondergedoken in zijn eigen huis. Hij werd echter verraden en opgepakt door de Duitsers. Zijn vrouw, inmiddels in verwachting van haar zoon Dick, hielp hem ontsnappen uit het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst.

Swaab werd geboren in de hongerwinter. Na hem volgde nog een broer e…Lees verder op Wikipedia