Dvd
Spaans

Diego Maradona

Asif Kapadia (regisseur)
Documentaire over de opkomst en ondergang van de legendarische Argentijnse topvoetballer Diego Maradona.
Onderwerp
Maradona, Diego
Titel
Diego Maradona
Regisseur
Asif Kapadia
Taal
Spaans
Uitgever
Cinéart, [2019]
1 dvd-video
Speelduur
124 min.
Aantekening
Taalkeuze: Spaans, Engels en Italiaans Ondertiteling: Nederlands en Frans
EAN
5051083151979

Besprekingen

Britse documentaire (2019) van Asif Kapadia, die ook documentaires maakte over zangeres Amy Winehouse en autocoureur Ayrton Senna. Op basis van ruim 500 uur archiefmateriaal schetst de film de opkomst en ondergang van de legendarische Argentijnse topvoetballer Diego Maradona. Met grote successen bij de Italiaanse club SSC Napoli en wereldkampioen met Argentinië in 1986. Hij raakte aan de drugs en kreeg hartproblemen, maar keerde terug in het voetbal als coach. Beoordeling IMDb: 7,7. Tomatometer: 88%. André Waardenburg (NRC 6-8-’19): ‘allemaal best pakkend en zelfs tragisch, maar de benadering van Kapadia roept ook wel wat vragen op. Zo gaat het te weinig over waarom Maradona nou zo’n goede voetballer is. Daarnaast neemt hij wat kritiekloos de analyse van Maradona’s fitnesstrainer over als het gaat om Maradona’s gespleten persoonlijkheid’ (3 sterren). Belinda van de Graaf (Trouw 8-8-’19): ‘fascinerende sage waarin Diego slim wordt afgezet tegen Maradona. Diego die als 15-jarig voetball…Lees verder

Over Asif Kapadia

Asif Kapadia (Londen, 1972) is een Britse regisseur en documentairemaker. In 2016 won hij een Oscar voor de documentaire Amy (2015), over de in 2011 overleden zangeres Amy Winehouse.

Biografie

Asif Kapadia werd in 1972 geboren in Londen als de zoon van Indiase ouders. Hij groeide op in een islamitisch gezin, dat gek was op sport. Kapadia studeerde aan de Newport Film School, de Universiteit van Westminster en de Royal College of Art.

Gedurende de jaren 1990 schreef en regisseerde Kapadia verschillende korte films. In 2001 maakte hij zijn debuut met de Brits-Indiase avonturenfilm The Warrior. Het leverde hem in 2002 de BAFTA's voor beste Britse film en meest beloftevolle nieuwkomer op.

Na onder meer de Amerikaanse horrorthriller The Return te hebben geregisseerd, maakte Kapadia in 2008 voor het eerst de overstap naar documentaire. Hij regisseerde toen een segment voor de Italiaanse docu Unete…Lees verder op Wikipedia