Boek
Nederlands

Ik heb geleefd

Interviews met mensen die nog maar kort te leven hebben en met deskundigen over dood en verdriet.
Onderwerp
Sterven
Titel
Ik heb geleefd
Auteur
Annemarie Haverkamp
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2021
347 p. : ill.
ISBN
9789048856145 (paperback)

Besprekingen

Wat doe je en hoe kijk je naar het leven als je nog maar kort te leven hebt? Annemarie Haverkamp (1975), journaliste en romanschrijfster, sprak met een zeventigtal mensen die binnen afzienbare tijd zouden komen te overlijden. Hun verhalen gaan over angsten, dromen, plannen en het onvermijdelijke einde. En het ging vooral vaak over het leven. Wie nog maar een beperkte levenstijd heeft, beseft doorgaans helder waar het dan in het leven echt om gaat. 'Als ik niet ziek was geworden had ik nooit met deze passie geleefd.' De auteur sprak verder met een longarts, een geestelijk verzorger, een uitvaartverzorger, een rouwdeskundige en een anatoom die in hun werk te maken hebben met de dood en doodgaan. Dit boek met korte treffende verhalen, die tussen 2018 en 2020 in het Algemeen Dagblad zijn verschenen, maakt overtuigend duidelijk dat het voor een ieder bijzonder zinvol is om met aandacht te spreken met en te luisteren naar mensen die niet heel lang meer te leven hebben.

Over Annemarie Haverkamp

Annemarie Haverkamp (Deventer, 14 februari 1975) is een Nederlandse schrijver, journalist en columnist.

Biografie

Annemarie Haverkamp studeerde culturele antropologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen van 1993 tot 1998. Haar eerste artikelen schreef ze voor het Algemeen Nijmeegs Studentenblad (ANS). Na haar afstuderen volgde ze de interne journalistenopleiding bij Wegener. Het Gelders Dagblad in Zutphen was het eerste dagblad waarvoor ze schreef. Daarna werkte ze ruim tien jaar bij De Gelderlander. Ze was onder meer redactiechef.

In 2003 werd ze zwanger en schreef daarover columns in De Gelderlander. Haar zoon Job kwam begin 2004 meervoudig gehandicapt ter wereld. Sindsdien beschrijft ze wekelijks het leven met een gehandicapt kind. De columns werden gebundeld in vier boeken. In 2010 schreef ze de non-fictieroman Dolgelukkig zijn wij over de geboorte van haar kind en het dilemma wie…Lees verder op Wikipedia